Eleonora de Montmorency (1530-1586)

Eleonora de Montmorency was de dochter van Jozef van Montmorency, heer van Nijvel, en van Anna van Egmont. Zij had een eerste huwelijk met Ponthus de Lalaing waarmee zij een dochtertje had dat op zevenjarige leeftijd overleed. Ze had een tweede huwelijk met Antoon II de Lalaing, derde graaf van Hoogstraten, waarmee ze drie zonen en twee dochters had.

In de woelige tijd van de beeldenstorm en de scheuring van de Nederlanden, kreeg Antoon II de Lalaing problemen met de Spaanse koning Filips II. Hij werd ontslagen als gouverneur van Antwerpen en zijn kasteel werd verbeurd verklaard. Hij vluchtte als banneling naar Keulen en Eleonora verbleef bij haar broer Philips de Montmorency in Weert. Deze kennen we als graaf van Hoorne die in 1568 op de grote Markt van Brussel door Alva werd terechtgesteld, samen met graaf van Egmont. Ook een broer Floris werd in 1570 terechtgesteld en zo kwam Eleonora in 1574 in het bezit van de heerlijkheid Kortessem. In 1576 kwam Eleonora terug in het bezit van het graafschap Hoogstraten, maar zij verkoos om in Kortessem te blijven tot haar dood. Hoogstraten ging naar haar zoon Willem, de vierde graaf van Hoogstraten. Zij werd in de collegiale kerk van Kortessem begraven. Zij stelde zich voor als Eleonora de Montmorency, gravin en weduwe van Hoogstraten en vrouwe van Kortessem. Ze stierf op 56-jarige leeftijd.

Het jaar 2018 is in Weert het “van Horne” jaar. In Kortessem is zo’n 30 jaar geleden het graf ontdekt van Eleonora, de zus van Philips van Horne. Men overweegt haar DNA te onderzoeken, maar tot dusver is er nog geen toelating voor.
Meer weten over de bijzondere begraafplaats van Eleonora: klik hier