Lezing over de eerste graaf van Hoogstraten

Op vrijdagavond 29 juni om 20u was er in zaal de Welgezinde een lezing over het ontstaan van het graafschap Hoogstraten. De reden waarom Hoogstraten tot graafschap werd verheven was omdat Karel V de entourage rond Margaretha van Oostenrijk wilde versterken door de bevriende adel meer macht en aanzien te geven. Zij zou immers landvoogdes worden over de Nederlanden terwijl hij in Spanje verbleef. Zij kon dus wel een krachtige bijstand van de naaste adel gebruiken. In totaal zijn er tijdens zijn bewind een twintigtal dergelijke promoties geweest die men kan onderverdelen in drie periodes: bij het begin van zijn regeerperiode rond 1518 om bovenvermelde reden. Na de dood van Margaretha van Oostenrijk tussen 1530 en 1540 tijdens het bewind van Maria Van Hongarije om haar entourage te versterken, en vlak voor de dood van Karel V om bevriende adel te bedanken.

4 gedachten over “Lezing over de eerste graaf van Hoogstraten”

 1. Dag Paul,
  w komen morgenavond naar Hoogstraten voor de lezing. Zou je voor mij 30 spellen mee kunnen brengen: we willen kijken of er hier interesse voor is. Ik reken ze meteen met u af.
  Vriendelijke groet
  Hans Saan
  Genootsschap Voet van Oudheusden Culemborg

 2. Hallo Paul,

  Elisabeth van Culemborg is nooit gravin van Culemborg geweest; zij had op dat moment alleen het vruchtgebruik van de heerlijkheid, waarvan haar opvolger Floris van Pallandt de eigenaar was.
  Hij was dus de eerste graaf van Culemborg, en niet zij.

 3. Hallo Paul,
  je plaats Elisabeth van Culemborg als eerste gravin van Culemborg, maar dat is niet juist.
  Elisabeth had bij leven nog het vruchtgebruik van de heerlijkheid Culemborg; de eigenaar daarvan was toen al vanaf 1540 haar neef Floris van Pallandt.
  Hij is dus de eerste graaf van Culemborg.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *