www.graafschaphoogstraten.be

In 2018 is het 500 jaar geleden dat Hoogstraten de titel graafschap verkreeg. Deze gebeurtenis is van grote betekenis geweest voor Hoogstraten. Na 1518 werden het stadhuis, de kerk en het kasteel grondig verbouwd en brak er een periode uit van economische groei. Hoogstraten werd letterlijk op de kaart gezet. Graaf Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg maakten van een klein plaatsje een oord van letteren, religie en kunst. Zij onderhielden sterke banden met het Habsburgs Hof in Mechelen en Brussel en waren er vriend aan huis.

Deze historische gebeurtenis is een ideale gelegenheid om die periode nog eens onder de aandacht te brengen en de vriendschapsband tussen Culemborg en Hoogstraten aan te halen. Verder is er gedurende het jaar aandacht voor het verdere verloop van de Hoogstraatse geschiedenis en de rol van de adel hierin. De Franse Revolutie (1789) was een keerpunt in de Europese geschiedenis: de politieke macht werd afgenomen van de adel en vervangen door politieke instellingen. De adellijke titels werden echter terug in ere hersteld, en van vader op zoon doorgegeven, waardoor nu nog steeds de titel ‘Hertog van Hoogstraten’ bestaat. Dit jaar hebben we de evolutie van 500 jaar plaatselijke geschiedenis doorlopen en het is dan ook gepast om dit themajaar af te sluiten op 24 november in aanwezigheid van onze huidige hertog Carl Philipp van Salm Salm.

Eén reactie op “www.graafschaphoogstraten.be”

  1. 500 jaar graafschap Hoogsraten . Via een kennis kwam ik nadien te weten dat er op 24 november ook in het kasteel gevangenis een gids was ter ere van graafschap Hoogstraten . Ik probeer altijd activiteiten te doen , maar dit was nergens te lezen!! Ook voor de rondleiding in de gevangenis eerder dit jaar was nergens vermeld dat je moest inschrijven .
    Ook info over Okra vind men niet in het magazine wegwijs in Hoogstraten . Uit in Hoogstraten mag zeker meer details vermelden zodat je niet voor alles en nog wat uw PC moet uitpluizen . Als kind heb ik gezien dat het haantje op de toren werd gezet en nu werd ook dit nergens vermeld .

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *